Stappenplan
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

Stap 1:
Bedenk wat je zou willen veranderen
Bedenk wat je zou willen doen om je straat of buurt leuker en leefbaarder te maken. Voorbeelden van projecten die je zou kunnen doen vind je onder “Projectenoverzicht”.

Stap 2:
Zoek medestanders
Praat met buren over het probleem waaraan je iets wilt doen en/of het idee dat je hebt. Zijn zij het ermee eens? Of komen jullie samen tot een ander idee?

Stap 3:
Bedenk hoe je het wilt aanpakken
Maak een plan voor de aanpak van je project. Bij stap 1 en 2 heb je bedacht wat je wilt doen, nu bedenk je hoe je dat wilt aanpakken en wat je daarvoor nodig hebt. geef ook aan hoe je dit zal helpen om de leefbaarheid in je straat of buurt te verbeteren.

Stap 4:
Bedenk of je daarbij iemand bij nodig hebt
Kun je het plan met medebewoners zelf uitvoeren of niet? Bij een kleinschalig plan waarschijnlijk wel, eventueel met wat hulp van bijvoorbeeld het opbouwwerk. Wil je een ingewikkelder plan uitvoeren waarvoor je specialistische hulp nodig hebt, dan kun je bijvoorbeeld een kunstenaar of hoveniersbedrijf inschakelen. Bij grootschallige plannen (waar meestal meer geld voor nodig is) kun je op zoek gaan naar een organisatie, die het plan kan uitvoeren. Bijvoorbeeld de verhuurder of gemeente.

Stap 5:
Bedenk of je van iemand toestemming nodig hebt
Zorg er indien nodig voor dat je toestemming krijgt voor uitvoering van je plan. Wil je iets doen in de openbare ruimte dan heb je een vergunning nodig van de gemeente, wil je iets doen in of aan een gebouw dan moet je toestemming vragen aan de verhuurder of eigenaar daarvan.

Stap 6:
Bedenk of je geld nodig hebt.
Als er voor je plan geld nodig is, kun je daarvoor op verschillende plekken terecht. Heb je een klein bedrag nodig voor bijvoorbeeld een straatschoonmaakdag of straatbarbecue dan kun je daarvoor terecht bij de gemeente of woningcoöperatie. Voor plannen waarvoor meer geld nodig is, kun je terecht bij de woningcoöperatie, de gemeente, het Oranjefonds. Zij hebben speciale leefbaarheidsbudgetten waaruit je geld kunt krijgen voor je project. Heb je een plan dan is de eerste stap een informatief telefoontje naar onze wijkmanager of contact zoeken met een van de leden van het Bewonersplatform.

Stap 7:
De uitvoering
Heb je alle voorgaande stappen doorlopen, dan is het moment aangebroken om met de uitvoering van het plan te beginnen. Je kunt nu zelf aan de slag gaan, het door professionals laten doen of samen werken.

Stap 8:
Het beheer
Als het plan gerealiseerd is, betekent dat niet automatisch dat er niets meer gedaan hoeft te worden. Heb je bijvoorbeeld een tuin aangelegd, dan moet die natuurlijk wel onderhouden worden. Zorg er dus voor datje regelt wie dit doet. Heb je een activiteit uitgevoerd zoals een straatfeest, dan kun je het daar bij laten maar je kunt zo’n feest ook regelmatig herhalen.

Hulp
Vind je het ingewikkeld om met leefbaarheid aan de slag te gaan, dan kun je hulp zoeken bij het Bewonersplatform.
E-mail: bewonersplatform@kerkrade-west.nl

bron: Steunpunt Wonen
 

[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Economie & Toerisme] [Communicatie] [Ouderenplatform] [Zorg & Samenleving] [Bewonersprojecten] [Wijk & Buurt] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west