Cultuuravond West
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

CULTUURAVOND WEST

Lezing Luc Laudy over tentoonstelling ‘Utrecht, Caravaggio en Europa in het Centraal museum Utrecht op donderdag 24 januari om 19.30 uur in de Elbereveldstraat 105 in Kerkrade
Kunsthistoricus Luc Laudy geeft een inleiding op de invloed van Caravaggio op de kunsten in Nederland en dan met name in de ‘gouden eeuw’. De werken die te zien zijn in de tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht zullen ook worden behandeld. De bezoeker zal via deze lezing goed voorbereid de expositie kunnen bezoeken!
Cultuuravond West  wordt georganiseerd door Bewonersplatform Kerkrade-West, de Vrije Akademie en Werkplaats K. Locatie: Elbereveldstraat 105 in Kerkrade-West. Deur open vanaf 19.00 uur.  De lezing start om 19.30 uur. Entree: €2,50- incl. koffie/thee.

Achtergrondinformatie tentoonstelling
Rome was het centrum van de wereld in het begin van de Gouden Eeuw. Jonge schilders uit heel Europa trokken naar de Eeuwige Stad, waar – zo deed het gerucht de ronde – Caravaggio voor een revolutie had gezorgd. Een nieuw realisme in de schilderkunst, ongekend drama, het grote gebaar en een mysterie van licht. Dat moest je met eigen ogen zien. Utrechtse schilders Dirck van Baburen, Hendrick ter Brugghen en Gerard van Honthorst waren erbij.

Samen in Rome, maar ieder trouw aan zijn eigen komaf
Tussen 1600-1630, de kernperiode van het Europees caravaggisme, werden in Rome 2700 kunstenaars geregistreerd, waarvan 572 buitenlanders. Deze kunstenaars schilderden dezelfde thema’s, dezelfde inspiratiebronnen, maar in uitwerking totaal verschillend. Door de werken thematisch te presenteren is direct duidelijk dat iedere kunstenaar werkte vanuit zijn eigen culturele achtergrond.

Voor het eerst in Nederland
De tentoonstelling bevat ruim zestig bruiklenen, afkomstig uit museale en privécollecties in Europa en de VS. Een heel bijzondere bruikleen is het werk De graflegging van Christus van Caravaggio. Bij hoge uitzondering heeft het Vaticaan toegezegd dit topstuk in bruikleen te geven aan het Centraal Museum Utrecht. Het is voor het eerst dat het monumentale altaarstuk van ruim 3 bij 2 meter in Nederland te zien is. Het werk is vanaf 16 december gedurende slechts vier weken te bewonderen.


De Cultuuravond West vindt plaats in het gebouw Werkplaats K op de Elbereveldstraat 105. Inloop is om 19.00 uur en duurt van 19.30 tot 21.30 uur. Toegang is € 2,50, incl. koffie/thee. Wil je meer weten, schrijf dan een email naar cultuuravondwest@gmail.com of bel Kitty Crombach op 06 1550 1032..

download
Een niveau terug
[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Economie & Toerisme] [Communicatie] [Ouderenplatform] [Zorg & Samenleving] [Bewonersprojecten] [Wijk & Buurt] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west