Cultuuravond West
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

CULTUURAVOND WEST

Een bijzonder verhaal over kunst met herinneringen en anekdotes door kunstenaar en kunstdocent Wim Pelzer op donderdag 3 oktober 2019 om 19.30 uur in de Elbereveldstraat  105 in Kerkrade.
Recent presenteerde Wim Pelzer in zijn 75e levensjaar zijn biografie in een boek met de titel: ‘Pienzel & Hot’. Hij maakte dit boek samen met zijn zoon Roel (vormgever) en zij werkten 3 maanden aan een kleurrijke bundel van 200 pagina’s. In dit boek wordt zijn leven beschreven vanaf zijn geboorte in Lauradorp tot het heden, in Waubach/Groenstraat. Verder zijn afbeeldingen van schilderijen, tekeningen, etsen, cartoons en kerstkaarten opgenomen. Daarbij staan zijn dorp en het Wormdal centraal.
Zowel de roots van Wim Pelzer als zijn inspiratie als landschapsschilder komen veelal uit het Ubach over Wormse land, grenzend aan de rivier de Worm. Opa Frans had nog maar één long en die zat vol sjtub van de kolenmijn. Wandelen in het landelijke Wormdal bezorgde opa de nodige zuurstof. Hand in hand wandelde kleinzoon Wim vaak met zijn opa langs de kronkelige Worm naar het pittoreske Rimburg, een lange smalle straat met een sliert voorover hellende boerderijgevels.
Dit landschap vormde de inspiratiebron voor zijn schilderijen. ‘Vorm en kleur moeten in evenwicht zijn’ en ‘aandacht door eenvoud!’ ingeprent tijdens zijn opleiding aan de Stadsacademie in Maastricht. Zijn composities zijn dan ook opgezet in moderne frisse kleuren soms gelikt met een vleugje humor, de aandacht gericht op de boerenhoeves in al hun eenvoud. Licht, donker en contrasterende kleuren zijn veelal de ingrediënten.
Wim was decorateur, lithograaf en grafisch ontwerper in het verleden. Tevens werkte hij vanaf 1969 tot heden als kunstdocent tekenen & schilderen bij de Vrije Akademie. Hij was van 1987 tot 2004 directeur bij de Vrije Akademie ZOM. Wim is een goede verteller en doorspekt zijn verhaal met herinneringen en anekdotes.

Cultuuravond West  wordt georganiseerd door Bewonersplatform Kerkrade-West, de Vrije Akademie en Werkplaats K. Locatie: Elbereveldstraat 105 in Kerkrade-West. Deur open vanaf 19.00 uur.  De lezing start om 19.30 uur. Entree: €2,50- incl. koffie/thee.
Meer informatie en eventuele aanmelding: cultuuravondwest@gmail.com of via dhr. Wil Slangen 06-51419087.

 

Een niveau terug
[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Economie & Toerisme] [Communicatie] [Ouderenplatform] [Zorg & Samenleving] [Bewonersprojecten] [Wijk & Buurt] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west