Gemeenschapshuis
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

Nieuw gemeenschapshuis in Kerkrade-West

In de voormalige kerk van de Heilust is het gemeenschapshuis van Kerkrade-West gebouwd. een moderne voorziening voor jong en oud in een krimpwijk - het “Westhoes “.

Spannend en lastig, maar wel de grootste uitdaging. Zo omschreef oud-wethouder Ralf Krewinkel zijn streven om zowel jong als oud een plek te geven in het nieuw te bouwen gemeenschapshuis in Kerkrade-West. Volgens de wethouder heeft de plaatselijke jeugd groet behoefte aan een soos. Er was welliswaar The Mix gevestigd in de Campus in Spekholzerheide, maar hier maakten vooral middelbare scholieren gebruik van. The Mix is momenteel verhuist naar Rolduc. Later moet er een soos midden in de wijk Heilust komen. Bedoeld voor de jeugd tot 18 jaar. Jongeren hebben recht op een fatsoenlijke plek binnen de samenleving. op die plek moet professionele begeleiding zijn. In de nieuwbouw komen aparte ingangen voor ouderen en jongeren. als het misloopt wordt meteen opgetreden, beloofde de wethouder, die onder andere wijkontwikkeling en jeugdbeleid in de portefeuille had.
Midden 2018 opende het nieuwe gemeenschapshuis. Het werd gebouwd in het hart van de Heilust in de voormalige katholieke kerk aan de Kampstraat en de Gladiolenstraat. Het nieuwe gemeenschapshuis kost vier miljoen euro en moet onderdak bieden aan de gebruikers van de verenigingsgebouwen Auw NoeŽdkirch in de Heilust en Heidsjer Tref. in Spekholzerheide. Het stichtingsbestuur van Heidsjer Tref. werkt niet mee aan de nieuwbouw, dat van de Auw NoeŽdkirch wel. ook de woningcorporatie Heemwonen werkt mee. Het niet meedoen van het stichtingsbestuur van Heidsjer Tref. betekent dat het verenigingsgebouw na 2019 gezien gaat worden als een commercieel bedrijf dat zonder subsidies van de gemeente zal moeten overleven. Volgens de wethouder moet het nieuwe gemeenschapshuis niet alleen in de avonduren en weekends gebruikt worden, maar de deuren moet ook overdag open staan. Daarom wil hij de bibliotheek en het sociaal wijkteam West in het gebouw huisvesten. Het sociaal wijkteam moet overdag aanwezig zijn om urgente zaken in de wijk aan te pakken. Naast het nieuwe gemeenschapshuis heeft de gemeente een nieuwe speeltuin en een trapveldje aangelegd.  Voor de rest moet er in de Heilust veel groen komen.
 

WP_20180318_12_23_25_Pro
Een niveau terug
[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Wijk & Buurt] [Wijkvoorzieningen] [De buurten van West] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west