Carboonplein Kerkrade-West
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

Carboonplein

Na 20 jaar is de nieuwbouw aan het Carboonplein gereed. Een groot deel van de winkelpanden, die voor een belangrijk deel gebouwd zijn met gemeenschapsgeld, zijn gemakkelijk verhuurd aan voor het merendeel grote supermarkten en winkelketens. Gedurende vele jaren hebben de zelfstandige ondernemers van Spekholzerheide samen gestreden voor de realisatie van dit plan en een opwaardering van het aangrenzende winkelgebied. Jammer is het dat juist deze ondernemers nu het meeste last hebben van deze voor een wijkwinkelcentrum veel te grote supermarkten. Supermarkten die het teveel aan winkelruimte dat ze nu hebben zijn gaan invullen met producten die al jaren geleverd worden door de plaatselijke middenstand in plaats een assortimentsuitbreiding met eigen producten. De bakker, de slager, de bladenman, de sigarettenverkoper, de staatslotenverkoper en vele andere hardwerkende middenstanders zijn voor de leefbaarheid in de wijk belangrijker dan een alles opslurpend winkelcentrum. Het is een signaal naar de plaatselijke politiek dat ook in Kerkrade-Centrum grote plannen heeft. Ook hier moet men zich realiseren dat nieuw te bouwen winkelcentra door projectontwikkelaars vrijwel uitsluitend gevuld worden met landelijke winkelketens en niet met hun eigen winkels. Het gevolg is nog meer leegstand en verpaupering in de aangrenzende winkelstraten en een verdere verschraling van het winkelaanbod.

Parkeren
De aanwezigheid van het te grote aanbod in supermarkten heeft ook gevolgen voor het parkeren op het Carboonplein. Op veel dagen zijn er te weinig parkeerplaatsen beschikbaar, uitbreidingsmogelijkheden zijn en niet omdat het plein ingesloten ligt in de woonwijk. De tegenover de begraafplaats gerealiseerde parkeerplaats is een goed alternatief voor de bezoekers van de nog overgebleven winkels aan de Akerstraat alsmede voor langparkeerders.

Een niveau terug
[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Wijk & Buurt] [Wijkvoorzieningen] [De buurten van West] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west