Terwinselen
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

Historie van de buurt Terwinselen

De buurt Terwinselen is in het begin van de 20ste eeuw ontstaan. Tot dan lagen er alleen enkele huizen en boerderijen nabij de huidige rotonde Heerlenersteenweg / Akerstraat / Schaesbergerstraat, nog steeds bekend onder de naam Onderspekholz. De naam Terwinselen is afgeleid van de hoeve Terwinselen, die al in 1155 als “Winzeler” vermeld wordt. In de volksmond wordt Terwinselen veelal “d’r Sjtaat” genoemd, een verwijzing naar de staatsmijn Wilhelmina.

Toen begonnen werd met de aanleg van de Staatsmijn Wilhelmina groeide het boerengehucht al snel uit tot een nijver mijndorp. Wegen werden aangelegd en er kwamen steeds meer voorzieningen om het dorp leefbaar te maken. In 1919 werd Terwinselen erkend als zelfstandige parochie en werd gestart met de bouw van de huidige parochiekerk.

Na de mijnsluiting in 1974 kreeg Terwinselen een nieuwe impuls door de bouw van een nieuwe moderne basisschool (de Doorkijk), een gemeenschapshuis (het huidige Sjtaater Hoes) en een bejaardentehuis (het huidige zorgcentrum Firenschat). In de jaren 1974 tot 1978 werd het aantal woningen bijna verdubbeld en groeide het aantal inwoners van ca. 3000 tot zo’n 4500.

Bezoek voor meer informatie over de historie van Terwinselen en veel foto’s uit vroegere en tegenwoordige tijd ook eens de website www.terwinselen.eu

Terwinselen heeft momenteel nog steeds ruim 4000 inwoners. De verhouding koop/huur-woningen is 82%/18%. De inwoners waarderen hun buurt vrij hoog: er is weinig criminaliteit en overlast, veel groen en speelgelegenheid. Voorzieningen verdwijnen de laatste jaren echter uit de buurt. Voor postkantoor, bank en supermarkten moeten de inwoners naburige wijken bezoeken. De ligging van de buurt is gunstig: op de grens van de gemeenten Landgraaf en Heerlen en nabij de autosnelwegen richting noorden, Maastricht en Duitsland.

In Terwinselen is één van de 15 Nederlandse Botanische tuinen gelegen. Deze tuin is aangelegd als een Engelse landschapstuin en is een rijksmonument. Op loopafstand van Terwinselen ligt het Park Gravenrode met attracties als de dierentuin Gaia-Park, de internationale tuinen Mondo Verde en Europa’s langste overdekte skibaan Snowworld.

Een niveau terug
piusplein terwinselen terwinseler straatmarkt
botanische tuin terwinselen
[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Wijk & Buurt] [Wijkvoorzieningen] [De buurten van West] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west