Kerken
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

Kruisaltaar Gracht krijgt nieuwe plek in de buurt
Toen het verplaatsen van een houten kruis bij het pand van Marieche Geilenkirchen naar een pleintje in de Crombacherstraat niet mogelijk bleek, zorgde ‘de Jonkheet’ van de Gracht voor de nodige gelden voor de aanschaf van een kruisaltaar. Dit werd in 1926 geplaatst met een smeedijzeren hekwerk.
Eind jaren 70 werd het verplaatst naar de hoek GrachterstraatHamstraat, waarbij het hardstenen kruis onherstelbaar werd beschadigd. Er werd een nieuw kruis van ijzer met de orginele corpus geplaatst.
In 2010 kreeg het Bewonersplatform Kerkrade-West tijdens een informatiebijeenkomst over de Buitenring Parkstad kennis van het te volgens tracÚ van de Buitenring. Voor het Bewonersplatform aanleiding gebruik te maken van de wettelijke inspraakmogelijkheden en de provincie te attenderen op knelpunten en mogelijke oplossingen. Zo ook het genoemde kruisaltaar van de buurt Gracht dat bij realisering van de Buitenring zou moeten verdwijnen. De provincie deelde onze bezwaren en gaf toestemming een nieuwe locatie te zoeken voor het kruisaltaar, waarbij de kosten van verplaatsen en herstel voor rekening van de provincie zouden komen.
Voor het Bewonersplatform, in de persoon van oud-Grachtenaren Tiny Robroek en Toine Hensgens, het startsein op zoek te gaan naar een geschikte locatie. Samen met betrokken Grachtenaren zoals Ger Smeijsters kwamen 3 locaties in beeld waarbij de hoek Grachterstraat-Bernadettestraat (kerkzijde) de absolute voorkeur kreeg. De aanleg van de Buitenring is in volle gang en het Grachter kruisaltaar staat inmiddels op zijn nieuwe plek. In volle glorie met een nieuw fundament en omringd met prachtige leibomen. Iets waar iedere Grachtenaar trots op kan zijn.
 

P1070175
Een niveau terug
[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Wijk & Buurt] [Wijkvoorzieningen] [De buurten van West] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west