Kasteel Erenstein
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

Kasteel Erenstein

Kasteel Erenstein ligt in de gemeente Kerkrade in Nederlands-Limburg in de Anstelvallei. Erenstein is een verbastering van de familienaam: Van Ederen, zoals die ook gebruikt wordt door ridder Adam van Ederen. De toevoeging stein betekent 'versterkt stenen huis'. 'Ederen' wordt vrijwel direct verkort naar 'Eren'. Lokaal wordt de naam Erenstein soms ook (incorrect) gespeld als Ehrenstein.
Lange tijd is Erenstein de zetel van (adellijke) families als Spies, Poyck, de Grand Ry (vanaf 1858), de Cartier en Grupello. Architect Johann Joseph Couven is op een aantal bouwkunstzaken van grote invloed geweest. Tussen 1900 en 1975 wordt Erenstein meestal omschreven als kasteel Oud-Erenstein, om onderscheid te maken tussen het kasteel en de hoeve Nieuw Erenstein. Het kasteel en de landerijen er om heen liggen in een gebied dat Groene Long en Cranenweyer genoemd wordt. De gracht om het kasteel wordt gevoed uit de Anstelerbeek.

Geschiedenis

1340
Het kasteel is gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw (1340). Andere bronnen vermelden als bouwjaar 1396.
1450
In dit jaar huwt Johanna van Gronsveld met Johan Huyn waardoor hij eigenaar wordt van het kasteel.
1700
Op 11 mei 1708 breekt er een grote brand uit en worden de stallingen en de graanschuur verwoest. Het huidige gebouw met kapel en hoektorens dateert van 1722.
1900
In 1903 gaat Erenstein over in eigendom van Franse paters Franciscanen. Sinds de aankoop in 1940 voor fl 20.000, is de gemeente Kerkrade eigenaar van het gebouw. Tot in de jaren 1960 staat rondom Erenstein nog de boerderij van familie Smeets, die daarna nog van de familie Maessen is geweest. Het huis van de familie Vilain en het voormalige klooster van de paters Fransiscanen. Erenstein behoort samen met Château Neercanne en Winselerhof een tiental jaren tot de Camille Oostwegel Chateau Hotels & Restaurantsgroep. Sinds 2010 exploiteert de Fletscher Hotel groep deze prachtige locatie.

200px-Erenstein3 200px-Erenstein4
Een niveau terug
[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Wijk & Buurt] [Wijkvoorzieningen] [De buurten van West] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west