Craneweyer
line
Home
Index

Privacyverklaring Stichting Bewonersplatform Kerkrade-West

Volg ons op Twitter Volg ons op Facebook Contact

De Cranenweyer is een stuwmeer in Kerkrade.

Halverwege de vorige eeuw loosden de steenkoolmijnen in Kerkrade hun vervuilde afvalwater in de omliggende beken. Zo ook de Hammijn en de Domaniale Mijn. Zij gebruiken hiervoor de Anstellerbeek. Na de mijnsluitingen werden activiteiten ontplooid om de omgeving een beter aanzien te geven. Een van die activiteiten was de aanleg van een wandelgebied waar dit stuwmeer deel van uitmaakt.
Vlak voor Eygelshoven werd een stuw gebouwd in de Anstellerbeek. Het meer dat hierdoor ontstond krijgt de naam Cranenweyer. Het is het enige stuwmeer van Nederland. Het meer krijgt op 30 augustus 1974 zijn naam. Het Kadasterboek Kerkrade van 1771 vermeldt een stuk land, gelegen an der Cranen weyer (weyer = vijver). Het behoort tot het domein van Kasteel Erenstein. De vijver zelf bevindt zich ter plaatse van het zuidelijk gedeelte van het tegenwoordige stuwmeer. De Cranenweier beslaat een oppervlakte van ongeveer 20 ha. Het heeft een regulerende functie (voorkoming van wateroverlast in de voormalige gemeente Eygelshoven en van overbelasting van de Worm) en een recreatieve functie (ligging in recreatiegebied, visvijver met ongeveer 500 visplaatsen en voormalige roeivijver).

Bekijk de prachtige foto’s en video’s van dit gebied.


http://jossarisfoto.info/2012/05/13/cranenweyer-het-enige-stuwmeer-in-nederland-deel-2/


map8d30422bb999

Een niveau terug
[Platform Kerkrade-West] [Wie zijn wij] [Werkgroepen] [Wijk & Buurt] [Wijkvoorzieningen] [De buurten van West] [Thuis in eigen wijk] [Service] [Index]

© bp-west